Woensdag 17 februari

Vandaag zou Ruth Rendell 86 zijn geworden, als ze niet in mei vorig jaar was overleden.

***

Rendell DoonWie het oeuvre van Ruth Rendell, geboren Grasemann, overziet, zou denken dat er drie auteurs aan het werk zijn geweest. In zekere zin is dat ook zo. Sinds haar debuut From Doon with Death (1964), over de plattelandsinspecteur Wexford, schrijft Rendell beurtelings een Wexford-detective en een psychologische misdaadroman; vanaf A Dark-Adapted Eye (1986, over twee zusters en de spoken uit het verleden) kwam daar bijna elk jaar een thriller onder het pseudoniem Barbara Vine bij. “In de Vine-romans zijn het de personages die bang zijn, niet de lezers,” karakteriseerde Rendell het verschil.

Rendell JudgmentRendell gelooft dat “mensen worden gemaakt door hun sociale omstandigheden”. Een van de beste van haar 65 romans is A Judgement in Stone (1977), waarin een vernederde huishoudster een hele familie uitmoordt. Maar ook in de psychologische thriller Going Wrong (1990, over een stalkende yup) en de Barbara Vine-roman No Night Is Too Long (1994, over een desastreus aflopende homoseksuele liefde) komt het kwaad voort uit verwrongen passie en gefrustreerde relaties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s