Dinsdag 16 februari

Hij was een van de schrijvers van Ot en Sien, ontwierp het aap-noot-miesleesplankje, werkte mee aan de schoolplaten van Jetses en is vandaag precies honderd jaar dood.

***

Aap noot MiesJan Ligthart (1859-1916) geldt als een van de succesrijkste onderwijsvernieuwers uit de Nederlandse geschiedenis, en keerde zich vooral tegen het opdreunen van kennis in de klas. In zijn Jeugdherinneringen (1913) haalde hij venijnig uit naar het onderwijssysteem waarmee hij was opgegroeid:

 

Ligthart Ot en Sien‘De studiemethode bestond hierin, dat men de lesjes woordelijk uit het hoofd leerde en ze daarna opzei voor den lesmeester. ‘Men kende dan al of niet zijn les’. Daarmee was ‘t uit. Leeren was memoriseeren. Zijn les opzeggen: een boek oplezen, zonder het boek.
Tegenwoordig moet dat nog hier en daar in de mode zijn, zelfs op gymnasia en hoogere burgerscholen. ‘t Verschil met vroeger zou dan wezen, dat nu de boeken talrijker en dikker zijn, en daarmee in overeenstemming de ellende ook veel grooter.’

 

Steinz Meneer Van Dale(Fragment uit:
Pieter Steinz:
Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord en andere schoolse rijtjes van vroeger
Prometheus, negende druk, 2015)

Advertenties

5 thoughts on “Dinsdag 16 februari

 1. Leve deze hulde aan Jan Ligthart (NB op zijn sterfdag: was hij katholiek?)! Maar wel zou hij nu spijt hebben gekregen van bovenstaande woorden. Er bestaan nauwelijks meer teksten in de schoolboeken die de moeite van het memoreren waard zijn. In deze tijd van ‘zoek alles maar op met je iPhone’ zou hij daar heftig naar terugverlangen.

  • Bij ons was het het aap-noot-Mies dat nog bij velen in de mond bestorven ligt. Wat een pret om dat nou nog met elkaar op te kunnen dreunen! Puur taalplezier, zo was en is het, Ria. Dat zou Ligthart, bovenstaand citaat indachtig, ons toch niet misgund hebben?

 2. In Vlaanderen was het aap, roos, zeef, muur ….en eindigde met hok, bok, kous.
  Onder andere met deze leesmethode heb ik de liefde voor het lezen gekregen.

 3. In Vlaanderen was het aap, roos, zeef, muur ….en eindigde met hok, bok, kous.
  Onder andere met deze leesmethode heb ik de liefde voor het lezen gekregen.
  De ezelsbruggetjes heb ik cadeau gedaan aan mijn 13-jarige kleindochter Sofie.

  • Ik ben ook Vlaamse, en heb begin jaren zestig leren lezen met de “leesplank”: aap, noot, mies, wim , zus, jet…….. (dacht dat dit overal in Vlaanderen toen hetzelfde was, Ria?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s