Maandag 15 februari

Vandaag is het de Dag van de Vlag in Canada. Ter gelegenheid daarvan de literaire landkaart van het land met de twee literaturen.

Munro Beggar MaidCanada heeft zich in een hoog tempo literair geëmancipeerd. Van een land met een minderwaardigheidscomplex tegenover de voormalige kolonisator – een kwarteeuw geleden was er in de scholen nog nauwelijks aandacht voor de Canadese literatuur – is het uitgegroeid tot een zelfbewuste natie met een Nobelprijswinnaar (Alice Munro), met het grootste literaire festival van de wereld (Harbourfront in Toronto, waar eens J.K. Rowling optrad in een afgeladen honkbalstadion), en met twee verschillende literaturen.
Twee literaturen ja, want in de deelstaat Québec houdt de Franse letterkunde dapper stand tegen de Engelse overheerser. En hoewel de littérature québécoise relatief jong is, heeft ze geen gebrek aan grote namen – of het nu de dichter en romanschrijfster Anne Hébert (1916-2000) is of haar fakkeldraagster Marie-Claire Blais (1940). Vrouwen lijken in de Canadese literatuur de dienst uit te maken, zowel in Québec als in de andere elf provincies. Behalve Hébert, Atwood, Munro en Blais behoren de in 2003 overleden Carol Shields en de bestsellerschrijfster Ann-Marie MacDonald (De kraaien zullen het zeggen, 2003) tot de belangrijkste literaire exportproducten.

Proulx Shipping NewsOok de tegenwoordig bekendste roman over Canada is geschreven door een vrouw, E. Annie Proulx. In The Shipping News (‘Scheepsberichten’) komt een door zijn vrouw verlaten journalist tot rust in Newfoundland – het barre noordwestelijke deel van Canada waar de winter lang en donker is en het menu (zeehondenvinnentaart!) barbaars. Proulx, die in Connecticut geboren is maar afstamt van de zeventiende-eeuwse Franse kolonisten in Québec, ging met The Shipping News terug naar haar Canadese wortels. Grappig genoeg is dat bij nieuwe Canadese schrijvers als Ondaatje (Sri Lanka), Martel (Australie) en Rohinton Mistry (India) precies omgekeerd: als immigranten van de grote golf van de jaren zeventig en tachtig richten zij zich in hun romans bij voorkeur op het buitenland.

08_Canada_221214Kaart van Rik van Schagen (vorm) en Pieter Steinz. Uit: Steinz – Gids voor de wereldliteratuur

Advertenties

One thought on “Maandag 15 februari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s