Zondag 14 februari

Valentijnsdag
De Decamerone van Boccaccio, The Unbearable Lightness of Being van Kundera, Liefde in tijden van cholera van García Márquez, Lolita van Nabokov, Un amour de Swann van Proust, Brokeback Mountain van Proulx – het zijn allemaal buitenlandse meesterwerken over de liefde. Maar wat is eigenlijk de grootste liefdesroman uit Nederland?

***

Wolkers Turks fruitNiets ten nadele van Kathy’s dochter van Tim Krabbé of Terug tot Ina Damman van Simon Vestdijk, maar de grootste Nederlandse liefdesroman blijft Turks fruit van Jan Wolkers. Zelden heeft een roman zo mooi de tijdgeest weerspiegeld: het verhaal over de gedoemde liefde van een kunstenaarsbeest en een burgermansdochter verscheen in 1969, toen het verzet van progressief Nederland tegen het ‘klootjesvolk’ op zijn hoogtepunt was. Toch zou Turks fruit nooit een klassieker zijn geworden als Wolkers niet ook een aangrijpend, universeel verhaal had verteld: dat van de passie van de naamloze ik-figuur voor Olga, de roodharige ‘Miss Wespentaille’ die zich eerst door haar ínburgerlijke moeder laat opstoken om hem te verlaten en die twee huwelijken later sterft aan een hersentumor. Zelfs na Olga’s overspel en hun echtscheiding – en na alle ‘erotische uitspattingen’ die Erik zich veroorlooft om de perfecte seks met Olga te vergeten – blijft hij van haar houden. Als ze kaal, mager, blind en verlaten in het ziekenhuis ligt, is het Erik die haar opzoekt en turks fruit voor haar koopt (‘het enige wat ze nog durfde te snoepen’). Uiteindelijk gaat ze haar kist in met een rode pruik die Erik voor haar heeft betaald.

Wolkers Turks tweeTurks fruit was een controversieel boek – door de overvloedige seks én door de vele ‘schuttingwoorden’ die Wolkers over de pagina’s strooide. Na meer dan 45 jaar is het stof neergedaald. Wat overblijft is een roman waarin op een perfecte manier grote thema’s als liefde, dood en vergankelijkheid worden verbonden; een roman ook die is geschreven in een stijl die niets aan kracht heeft verloren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s