Zaterdag 13 februari

Vandaag, 13 februari 2016, is het 113 jaar geleden dat Simenon werd geboren. Zijn voornaam was Georges, maar wat was die van zijn beroemdste schepping, Maigret?

***

Simenon L'hommeDe schepper van de legendarische Parijse politieman Jules Maigret (regenjas, pijp, glas calvados) is de man van de grote getallen. Hij schreef, in een tempo van tientallen pagina’s per dag, bijna vijfhonderd boeken, waaronder 193 romans; hij verkocht van zijn werk 1 miljard exemplaren en zag alleen al uit zijn Maigret-verhalen 55 films ontstaan; én hij ging naar eigen zeggen met tienduizend vrouwen naar bed. Georges Simenon, die in 1922 naar Parijs verhuisde en die stad vervolgens in meer dan honderd romans zou vereeuwigen, verdeelde zijn werk zelf in ‘policiers’ (met naast Maigret een keur aan kruimelcriminelen met een interessante psychologische achtergrond) en de om hun onopgesmukte stijl bewonderde ‘romans durs’, over verstikte kleine luiden die haken naar een grootser leven maar ten prooi vallen aan het Noodlot. Van de laatste categorie – het is moeilijk kiezen – zijn L’Homme qui regardait passer les trains (1938, over een brave burgerman die moordt uit minderwaardigheidsgevoel), Le Président (1958, waarin een eenzame Franse premier zijn macht ziet afnemen) en La Chambre bleue (1964, over een Italiaanse immigrant die te gronde gaat aan zijn eigen misplaatste passie) mooie voorbeelden.

Simenon CrimeDe Nederlander die Maigrets wil lezen, kan het best beginnen met Un Crime en Hollande (1931), dat zich afspeelt in Delfzijl (waar Simenon naar verluidt op het idee voor zijn beroemde inspecteur kwam), of met de verhalenbundel La Pipe de Maigret (waarin de achtergrond belangrijker is dan de gepleegde misdaden). Veelgeprezen is ook de autobiografische roman Pedigree (1948), over een jongetje dat opgroeit in een Belgische stad aan het begin van de 20ste eeuw.

Advertenties

2 thoughts on “Zaterdag 13 februari

  1. O waar komt toch dat idee vandaan dat de bierdrinker Maigret steeds glaasjes Calvados achteroversloeg? Bier, witte wijn, soms een grog (als hij verkouden is), en thuis de pruimenlikeur van zijn schoonzuster uit de Elzas, maar Calvados?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s