Vrijdag 12 februari

253 jaar geleden overleed Pierre Carlet de Chamblain, naast Molière, Racine en Corneille een van de Grote Vier van het klassieke Franse toneel. Onder welke naam is hij bekend geworden?

***

Marivaux TriomphePierre Marivaux (1688-1763) begon zijn carrière als romanschrijver en ontleent zelfs een zekere faam aan zijn nooit afgemaakte romans Marianne en Le Paysan parvenu, maar hij is vooral bekend door zijn toneelstukken. Hij schreef er bijna veertig, waarvan La Surprise de l’amour (1722), Le Jeu de l’amour et du hasard (1730), Les Fausses confidences (1737) en Le Legs (1736). Zijn specialiteit waren liefdeskomedies waarin nogal wat elementen van de oude Italiaanse commedia dell’arte verwerkt waren. In Nederland wordt hij weinig gespeeld, maar in Engeland werd nog in 2001 Le Triomphe de l’amour (1732) door Claire Peploe en Bernardo Bertolucci verfilmd als The Triumph of Love – met Mira Sorvino en Ben Kingsley in de hoofdrollen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s