Dinsdag 9 februari

Vandaag is de 65ste sterfdag van de literaire Nobelprijswinnaar van 1947, de schrijver van het klassieke Les Faux-monnayeurs.

***

Gide Faux-monnayeursAls essayschrijver werd de humanist en moralist André Gide (1869-1951) een van de invloedrijkste denkers van zijn generatie – iemand die met zijn areligieuze en non-conformistische instelling de weg bereidde voor het existentialisme van Sartre en Camus. Als romancier en bewonderaar van Dostojevski en Wilde gold hij als degene die het modernisme de Franse literatuur binnenbracht. Vooral in Les Faux-monnayeurs (1925), een van de eerste romans over het schrijven van een roman, experimenteerde hij volop met stilistische vernieuwingen als monologue intérieur, meervoudig perspectief en fragmentarisch vertellen. Twintig jaar daarvoor had hij met L’Immoraliste (1902, over een jongen die in gewetensnood komt als hij alleen nog maar doet wat hij zelf wil) en La Porte étroite (1909, over verboden liefde en verstikkende religie) de eerste van een reeks psychologische romans over jonge mannen op zoek naar zichzelf geschreven. Daarnaast was hij bekend door zijn zogenaamde soties, satirische verhalen, waarvan Les Caves du Vatican (1914), over een complot om de paus te kidnappen, de bekendste is, en berucht door La Symphonie pastorale (1919, een hypocriete pastoor misbruikt een blind weesmeisje) en Corydon (1924), dat in de vorm van vier platonische dialogen vrijmoedig discussieerde over de homoseksualiteit die Gide openlijk beleed. In 1947 kreeg Gide de Nobelprijs, voor zijn ‘onbevreesde waarheidsliefde en zijn scherp psychologisch inzicht’, maar ook omdat hij zo goed was geweest in de oorlog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s