Maandag 8 februari

Welke Nederlandse schrijver werd in 2012 zowel voor de Boekenuil als de Librisprijs genomineerd met een roman die zich gedurende één van alcohol doordrenkte carnavalsnacht afspeelt?

***

Mersbergen OverkantDe West-Brabander Jan van Mersbergen (1971), die eerder bekendheid had gekregen door zijn boksersroman Morgen gaan we naar Pamplona, publiceerde vijf jaar geleden Naar de overkant van de nacht, ongetwijfeld de eerste roman met een aanbeveling van de Venlose Prins Carnaval in het nawoord. Het boek beschreef een ‘Vastelaoves’-nacht vol drank en broeierigheid, maar was tegelijkertijd een ontroerende Werdegang van een man in crisis die zijn leven overdenkt en uiteindelijk kiest voor de moeilijke relatie die hij heeft opgebouwd met een jeugdvriendin en haar probleemkinderen. Zelfs keiharde protestanten vielen voor deze caravalsroman die – anders dan de titel doet vermoeden – weinig met Célines Reis naar het einde van de nacht te maken had, maar des te meer met drank-laat-je-zien-wat-je-lief-is-romans als Under the Volcano (Malcolm Lowry, 1947). Naar de overkant van de nacht won overigens noch de Boekenuil noch de Librisprijs, maar kreeg wel de BNG-prijs voor nieuwe literatuur.

Oplossing pseudoniemen-quiz

1 i
2 d
3 b
4 h
5 f
6 c
7 j
8 e
9 g
10 a

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s