Zaterdag 6 februari

Vandaag een jaar geleden, op dezelfde dag als Assia Djebar (zie de Dagkalender van gisteren) stierf de grand old man van de Zuid-Afrikaanse literatuur, de auteur van Een droog wit seizoen en Duivelskloof.

***

Brink Droe wit seisoenIn de jaren 70 ontpopte André P. Brink (1935-2015) zich als een geëngageerd schrijver en – met verboden romans als Kennis van die aand en ’n Oomblik in die wind (1973 en 1975, over interraciale liefdesrelaties in heden en verleden) – tot een van de belangrijkste critici van het apartheidsregime. Zijn door de dood van de zwarte vrijheidsstrijder Steve Biko geïnspireerde roman ’n Droë wit seisoen (1979) maakte de wereld bekend met de wreedheid van de Zuid-Afrikaanse politie (en werd onder de titel A Dry White Season succesrijk verfilmd). Je zou bijna vergeten dat de in Oranje-Vrystaat geboren Brink zijn carrière begon als experimenteel modernist, wiens roman Lobola vir die lewe (1962) gerekend werd tot de hoogtepunten van de Kaapse vernieuwingsbeweging Die Sestigers.

Brink DuivelskloofBrinks status als belangrijkste Zuid-Afrikaanse schrijver na Gordimer en Coetzee bladderde in de jaren 90 af toen zijn boeken simplistischer en prekeriger werden, maar hij maakte in 1998 een artistieke comeback met Duiwelskloof, een met mythen en spookverhalen doorspekte roman over een journalist die de geschiedenis van een gesloten Boerengemeenschap in de Kaapse Swartberge wil schrijven. Brink publiceerde zijn romans beurtelings in het Afrikaans en het Engels; naar eigen zeggen wisselde hij de twee talen tijdens het schrijven af om zijn verschillende vertellers een echt eigen perspectief te geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s