Vrijdag 5 februari

Morgen een jaar geleden stierf Assia Djebar, al jaren Nobelprijskandidaat en een van de grote namen van de moderne Franse literatuur. In welk land werd zij geboren?

***

Djebar SoifIn Nederland werd Assia Djebar (pseudoniem van de in Algerije geboren Fatima Imalayène) bekend nadat de door haar van tekst voorziene opera Aïsja (2000) niet doorging omdat de spelers bang waren voor moslimfundamentalistische aanslagen. In Frankrijk was zij al een beroemdheid sinds 1957, toen ze debuteerde met La Soif, een seksueel vrijmoedige roman over een verwesterst Algerijns meisje; of eigenlijk sinds 1956, toen ze als eerste Algerijnse vrouw werd aangenomen op de Parijse École normale supérieure. Hoewel veel van haar landgenoten-schrijvers zich in hun boeken uitspraken tegen de Algerijnse oorlog, richtte Djebar zich in de drie romans na haar debuut op sterke vrouwen die zich verzetten tegen het Noord-Afrikaanse patriarchaat. In de jaren 70 verlegde ze haar aandacht naar toneel en film, vooral omdat ze op die manier ook niet-lezende vrouwen van de noodzaak van emancipatie zou kunnen doordringen.

Djebar L'amourDe poëtische verhalenbundel Femmes d’Alger dans leur appartement (1980, over de onderdrukte vrouwen van Algiers) markeerde haar literaire comeback, en werd gevolgd door haar magnum opus LAmour, la fantasia (1985), waarin ze autobiografie verweefde met een vrouwelijk perspectief op de geschiedenis van Algerije. Dat ze ook vanuit mannelijke hoofdpersonen een verhaal kan vertellen bewees ze met La Disparition de la langue française (2003, ‘Het verloren woord’), over een oude Algerijn die na jaren terugkeert naar zijn vaderland, waar de Burgeroorlog op het punt staat uit te barsten. Alles onder het motto: ‘Er zitten bommen verborgen in onze geschiedenis! Het is de rol van schrijvers om die tot ontploffing te brengen.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s