Donderdag 4 februari

Vandaag is de (21ste) sterfdag van de auteur van The Price of Salt, dat onlangs succesrijk verfilmd is als Carol. Ze is ook de schepster van Tom Ripley, een seriemoordenaar (en man zonder eigenschappen) die in vijf misdaadromans een hoofdrol speelt.

***

Highsmith Strangers‘Iedere persoon kan een moord plegen. Alleen de omstandigheden tellen, met temperament heeft het niks te maken!’ Aldus een van de personages in Strangers on a Train, de roman waarmee Patricia Highsmith, geboren Plangman, in 1950 debuteerde. In Highsmiths psychologische thrillers vervaagt de grens tussen gewone mensen en amorele misdadigers: een psychopaat en een architect besluiten van moord te ‘ruilen’ (Strangers on a Train), een man wordt verdacht van moord op zijn vrouw omdat hij omgaat met een moordenaar (The Blunderer, 1954), een getraumatiseerde ex-gevangene verdenkt zijn vrouw van ontrouw (The Glass Cell, 1964).

Higsmith RipleyHighsmiths beroemdste creatie is Tom Ripley, de amorele titelheld uit The Talented Mr. Ripley (1955) die in Italië een moord pleegt op een rijke landgenoot en erin slaagt diens identiteit over te nemen. De spanning van de roman zit hem niet in de moord maar in de manier waarop Ripley ermee wegkomt, zoals ook de sterke vervolgromans Ripley under Ground (1970, spelend in de kunstwereld) en Ripley’s Game (1974, over een moord uit verveling met rampzalige consequenties) vooral gaan over schuld, boete en morele uitholling. Ondanks haar weinig bijzondere stijl wordt Highsmith gezien als de moeder van de moderne psychologische misdaadroman. René Appel, Peter Handke en Maarten ’t Hart bewonderen haar mateloos, Graham Greene eerde haar met de titel ‘dichteres van de verontrusting’.

 

Oplossing quiz literaire detectives (3 februari)

1 c (geestelijk vader: Paul Auster)
2 g (Dashiell Hammett)
3 e (Maj Sjöwall & Per Wahlöo)
4 b (Edgar Allan Poe)
5 j (Raymond Chandler)
6 f (Agatha Christie)
7 i (Arthur Conan Doyle)
8 h (Colin Dexter)
9 a (Henning Mankell)
10 d (Andrea Camilleri)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s