Zondag 31 januari

Vandaag is de 78ste verjaardag van prinses Beatrix. Wie is haar favoriete fictie-auteur?

***

Haasse Bomarzo,,Als ik met vakantie voor mijn plezier boeken meeneem en daar een van u bij is, lees ik dat altijd het eerst.” Weinig complimenten zullen Hella S. Haasse (1918-2011) zo lief zijn geweest als dit van koningin Beatrix. Het viel haar ten deel op 17 november 2004, tijdens de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren op Paleis Noordeinde. De vorstin had binnen het rijke oeuvre van Haasse ook nog een favoriet. ,,Al vroeg heb ik kennisgemaakt met uw historische romans en ervaren hoe knap u de sfeer van de tijd weet op te roepen,” sprak ze. ,,Dit heb ik in het bijzonder gevoeld in De tuinen van Bomarzo. Ik ben later met mijn man en zoons in die tuinen geweest. Daar voelde ik dat u onzichtbaar met ons meeliep en op die speciale Hella Haasse-manier ons betrok bij het mysterie van deze unieke schepping. Met dat schitterende boek was u opeens ook – als ware dochter van uw vader – de schrijfster van een detectiveroman.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s