Zaterdag 30 januari

Op deze dag vier jaar geleden overleed Doeschka Meijsing aan de complicaties van een zware operatie. Haar grootste publiekssucces was Over de liefde, een AKO-prijswinnende roman over de schaamte van een vrouw die door haar vriendin voor een man verlaten wordt. Maar met welk boek debuteerde ze?

***

Meijsing De hanenDoeschka Meijsing (1947-2012), het oudere zusje van Geerten Meijsing, studeerde Nederlands in Amsterdam, debuteerde met De hanen en andere verhalen (1974), en groeide uit tot een van de vooraanstaande ‘Academisten’, redacteuren van het tijdschrift De Revisor die onder invloed van Vladimir Nabokov en Italo Calvino zeer gestructureerde boeken over de verhouding tussen verbeelding en werkelijkheid schreven. Meijsings personages zijn vaak buitenstaanders die verkommeren door eenzaamheid, zoals Robinson – uit de gelijknamige roman uit 1976 – die in haar laatste jaar op de middelbare school verstikt wordt door haar eigen (biseksuele) liefdes en die van haar naasten.

Meijsiing Over de liefdeEind jaren tachtig hield Meijsing op met het schrijven van wat zij ‘filosofische boekjes’ noemde en richtte ze zich in navolging van haar nieuwe voorbeeld Graham Greene op rechttoe-rechtaan romans over morele en emotionele kwesties. Zo beschreef ze in De weg naar Caviano (1996) hoe een vriendengroep uit elkaar valt na de geheimzinnige verdwijning van een van de leden. In 1997 kreeg Meijsing de Annie Romeinprijs van het maandblad Opzij, onder meer wegens haar ‘bijdrage aan de emancipatie van vrouwen en mannen, hetero’s en homo’s’, en in 2008 won ze de AKO Literatuur Prijs én de Bordewijkprijs én de Opzij Literatuurprijs voor Over de liefde.

Advertenties

3 thoughts on “Zaterdag 30 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s