Vrijdag 29 januari

Vandaag is de veertigste verjaardag van Saskia De Coster. Wat is de titel van de Grote Vlaamse Roman die ze in 2013 publiceerde?

***

Coster Wij en ikWij en ik. Net als in andere Grote Vlaamse Romans staat een disfunctionele familie centraal, de aristocratische Vandersandens. Het meisje Sarah moet zich proberen staande te houden in een omgeving waarin somberheid, mislukking en vergeefse nostalgie de boventoon voeren. Het is een geestig en ontroerend boek over een vader die zijn eigen graf graaft door blind zijn ambitie na te streven. Het was niet het eerste aandachttrekkende boek van de veelzijdige De Coster, die ook videokunst maakt en voor theater schrijft. Ze debuteerde in 2002 met Vrije val (over de reis van een modern narrenschip), het eerste van een aantal boeken dat je bizar en absurdistisch zou kunnen noemen en waarin taal ten minste zo belangrijk is als plot. Held (2007) en de kunstenaarsroman Dit is van mij (2009) werden voor verschillende prijzen genomineerd, en ook in deze boeken gaat het om onzekere vertellers die de wereld maar nauwelijks aankunnen. De Coster zelf heeft daar weinig last van: ze is actief in jury’s en reist de hele wereld over om uit haar werk voor te lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s