Woensdag 27 januari

Vandaag beginnen in Nederland de Nationale Voorleesdagen (t/m 6 februari). Welke Duitse schrijver werd twintig jaar geleden wereldberoemd met een roman over een jongen die een oudere vrouw voorleest?

***

Schlink VorleserTussen de juridisch-wetenschappelijke artikelen en handboeken door publiceerde Bernhard Schlink eind 1995 Der Vorleser, een roman over de liefde van een schooljongen voor een oudere vrouw met een verborgen oorlogsverleden. Het eenvoudig gestileerde en ontroerende verhaal, dat zich onder andere liet lezen als een parabel over schuldgevoel en verwerking van de nazi-tijd, raakte een gevoelige snaar in Duitsland. Schlink was bepaald niet de eerste literator die zich met Vergangenheitsbewältigung bezighield, maar hij werd wel een van de succesvolste. Honderdduizenden Duitsers lazen Der Vorleser, waarna het boek in meer dan twintig landen in vertaling uitkwam en hogelijk werd geprezen door beroepslezers als George Steiner, A.S. Byatt, Jorge Semprun en Ruth Rendell.

Schlink VoorlezerDe voorlezer, vertaald door de onlangs overleden Gerda Meijerink, is in het eerste deel, dat eind jaren vijftig speelt, vooral een sensueel verslag van een allesverterende liefde, die eindigt wanneer de veel oudere Hanna op een dag spoorloos uit Michaels leven verdwijnt. Het tweede deel, waarin Michael Hanna na acht jaar terugziet in de beklaagdenbank van een Auschwitzproces, geeft de sleutel voor twee raadsels die Hanna aankleven: waarom vroeg ze de vijftienjarige Michael altijd om haar voor te lezen uit de wereldliteratuur, en waarom verkoos ze een baan als kampbewaakster boven een promotie in de elektronicafabriek waar ze in 1944 werkte? In het derde deel van De voorlezer, dat in vogelvlucht Hanna’s gevangenisstraf en zelfmoord beschrijft, wordt pas echt duidelijk dat ook de rest van Michaels leven beheerst zal worden door zijn jeugdliefde voor een oorlogsmisdadigster.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s