Dinsdag 26 januari

Precies twintig jaar geleden stierf Harold Brodkey, een Amerikaanse schrijver die tegenwoordig bijna vergeten is maar die in de jaren tachtig en negentig tot de allergrootsten werd gerekend. Het verhaal wil dat toen de dichter Joseph Brodsky in 1987 de Nobelprijs kreeg, Brodkey werd opgebeld met een felicitatie en de opmerking: ‘Hebben ze weer je naam verkeerd gespeld!’

***

Brodkey Runaway Soul‘Laten we zo hoog inzetten dat het de moeite loont’ was het credo van de New Yorkse ‘Proust van de Upper West Side’. Na een goed ontvangen debuutbundel (First Love and Other Sorrows, 1957) werkte Harold Brodkey (1930-1996) 35 jaar aan een autobiografische roman die mythische proporties kreeg omdat hij telkens niet verscheen. Tegen de hooggespannen verwachtingen, die verder opgeschroefd werden door de mooie bundel autobiografische novellen Stories in an Almost Classical Mode (1988), kon The Runaway Soul niet op. Maar het 700 pagina’s dikke boek was een gedetailleerde uitwerking van zijn favoriete thema: het menselijk onvermogen om de vluchtige werkelijkheid en de herinnering aan het verleden in woorden te vangen. In een stijl die doet denken aan het werk van de grote modernisten – lange zinnen, veel stream of consciousness – beschrijft Brodkey de ontwikkeling tot schrijver van een joodse wees die is ondergebracht bij een pleeggezin in St. Louis aan de Mississippi. De biseksuele Brodkey stierf aan aids, waarover hij (gebundelde) artikelen schreef, en publiceerde in het jaar voor zijn dood Profane Friendship, een complexe roman over een homoseksuele liefde in het Venetië van rond de Tweede Wereldoorlog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s