Maandag 25 januari

‘Als je goed keek, zag je dat de grafsteen hartvormig was, een ijskoud stenen hart dat alles zou overleven zonder ooit een tel te hoeven kloppen. Het zou er nog zijn als iedereen die eronder lag, allang vergeten was.’
Uit welke roman van de vandaag jarige Renate Dorrestein (62) is deze beschrijving afkomstig?

***

Dorrestein Hart van steenUit Een hart van steen (1998), waarin Renate Dorrestein opnieuw varieert op Tolstojs beroemde stelling dat elk ongelukkig gezin ongelukkig is op zijn eigen wijze. Ditmaal draait het een buitenwijks burgermansgezin dat in de jaren zeventig na de geboorte van een vijfde kind volledig desintegreert, tot de dood erop volgt. Het verhaal wordt verteld door Ellen van Bemmel, een werkloze patholoog-anatoom (!) die vijfentwintig jaar na het drama in haar familie weer gaat wonen op de plaats des onheils: de villa kakelbont in de Lijsterlaan waar ze als derde kind (‘ik was het cement: ik moest iedereen bij elkaar houden’) ooit gelukkig was tussen de professionele knipselarchieven van haar ouders.

Dorrestein tweeDorrestein houdt van suspense, maar de toedracht van de nachtmerrie aan de Lijsterlaan doet ze snel uit de doeken. Na een bladzijde of dertig, en nog voor het laatste kwart van het boek kennen we de oorzaak van het drama. Modelgezin wordt gruwelkabinet – dat is de kortste karakterisering van Een hart van steen. Maar het is de denkwereld van de ik-figuur waarop Dorrestein zich concentreert. Ellen rijst voor ons op als een vrouw die door het onvermijdelijke schuldgevoel van de overlevende een hart van steen lijkt te hebben gekregen; als een nooit helemaal volwassen geworden meisje dat zichzelf lange tijd verantwoordelijk hield voor de ellende in haar familie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s