Zondag 24 januari

Eenenvijftig jaar geleden overleed de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 1953, auteur van onder andere Arms and the Convenant en Stemming the Tide. Wat was zijn naam?

***

ChurchillWinston Churchill, de oorlogspremier van Groot-Brittannië. Hij kreeg de grootste literaire prijs in 1953 ‘voor zijn meesterlijke historische beschrijvingen en voor zijn oratorisch talent’ — een beslissing van het Zweedse Nobelprijscomité die meteen in twijfel werd getrokken. Maar de reacties van mensen die smaalden dat de auteur geëerd werd omdat hij de Tweede Wereldoorlog had gewonnen, waren niet terecht, aangezien Churchill als essayist en redenaar (twee literaire hoedanigheden die ook voor de Nobelprijs in aanmerking komen) bepaald niet de minste van zijn generatie was. Volgens het juryrapport was Churchill net zo goed een moderne Cicero als een moderne Caesar; toch heeft de Zweedse Academie sinds 1953 nooit meer een Nobelprijs durven uitreiken aan iemand die alleen door non-fictie beroemd is.

 

Advertenties

One thought on “Zondag 24 januari

  1. Mijn reactie gaat niet over het bovenstaande. Ik ben een werkloze boekverkoopster in de bijstand en kreeg van mijn nichtje met Kerstmis het boek “Made in Europe “. Elke ochtend lees ik een hoofdstuk en wilde even laten weten hoe ik elke dag intens gelukkig wordt bij het
    lezen van dat boek. Lees ook je stukjes in de NRC. Je bent een bijzonder mens.
    Hartelijke groet, ook aan Claartje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s