Dinsdag 19 januari

Vandaag is de zeventigste verjaardag van de schrijver die al decennia geldt als een van de Grote Britten, maar die in Nederland pas in de armen werd gesloten na de verschijning van The Sense of an Ending (2011).

***

Barnes Flaubert's ParrotJulian Barnes, die in de jaren 80 samen met Martin Amis de enigszins ingeslapen Engelse literatuur wakker schudde, werkte na zijn studie als theatercriticus en als lexicograaf bij de Oxford English Dictionary. Zijn debuut Metroland (1980), over een Londense jongen die in het Parijs van de studentenrevoltes terechtkomt, was een ontwikkelingsroman met veel aandacht voor de culturele verschillen tussen Britten en Fransen – een thema dat Barnes speelser zou uitwerken in England, England (1998), over een zakenman die een themapark rondom de Engelse identiteit wil inrichten, en Flaubert’s Parrot (1984), een ironische, quasi-encyclopedische roman over een gepensioneerde dokter die geobsedeerd is door het leven van Flaubert.

Barnes Sense of an EndingBarnes’ vermogen om te spotten met literaire conventies en tegelijkertijd pakkende verhalen in diverse stijlen te vertellen, komt nog beter naar voren in A History of the World in 10½ Chapters (1989), een boek over geschiedenis en liefde waarin een houtworm op de ark van Noach niet eens het uitzinnigste personage is. Behalve deze, om hun vormexperimenten en literaire verwijzingen postmodern genoemde romans, schreef Barnes ook detectives onder het pseudoniem Dan Kavanagh en Arthur & George (2005), een gefictionaliseerd verslag van een moordzaak die door Conan Doyle werd onderzocht. In 2011 kreeg hij de Booker Prize voor de melancholieke roman The Sense of an Ending, over een man die gedwongen wordt zijn jeugd in een compleet ander licht te zien.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 19 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s