Zondag 17 januari

Wereldreligiedag
Vijfenzestig jaar geleden verscheen van de hand van Graham Greene (1904-1991) een overspelroman over een atheïst die aan zijn ongeloof gaat twijfelen. Wat was de titel?

***

Greene End of the AffairThe End of the Affair (1951)
In Greene’s meest autobiografische roman, het verslag van een dramatisch verlopen overspelige liefde in het Londen van de Tweede Wereldoorlog, ontdekt de ijdele en atheïstische Maurice Bendrix met behulp van een privédetective waarom zijn geliefde hem in de steek heeft gelaten. Toen hij na een bombardement voor dood op de vloer lag, heeft ze gezworen dat ze de relatie zou verbreken als God hem zou laten leven. Het verhaal is daarmee niet uit, want Bendrix haalt Sarah over om de relatie te hervatten, waarna ze onmiddellijk overlijdt aan een longontsteking. Dát, plus een aantal andere onverklaarbare gebeurtenissen, doet het ongeloof van Bendrix wankelen. Hij eindigt tierend tegen de God wiens bestaan hij nooit erkende. In The End of the Affair, dat de ene verrassende wending na de andere kent, toont Greene zich een meester in het opschorten van het ongeloof van de lezer; ten minste zo bijzonder is het feit dat je gedwongen wordt om mee te leven met personages die allesbehalve sympathiek zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s