Zaterdag 16 januari

De Amerikaanse filosofe Susan Sontag, die vandaag 83 zou zijn geworden, is vooral bekend als auteur van geruchtmakende essays over camp, fotografie, interpretatie en ‘ziekte als metafoor’. Maar ze schreef ook bijzondere romans, zoals The Volcano Lover.

***

Sontag Volcano LoverIn het uit 1992 daterende The Volcano Lover speelt Susan Sontag (1933-2004) met de conventies van de historische roman. Het verhaal van de Britse diplomaat en kunstverzamelaar William Hamilton, die met zijn vrouw Emma en de zeeheld Nelson een premoderne ménage à trois vormde, wordt subtiel doorsneden met mini-essaytjes over kunst en psychologie, met monologen van inmiddels gestorven personages, en met commentaar van de (hedendaagse) verteller. In een interview met NRC Handelsblad uit 2000 vertelde Sontag overigens dat ze haar boeken helemaal niet als historische romans beschouwt. ,,Ik schrijf boeken die zich in het verleden afspelen, maar ik ben een twintigste-eeuwse auteur die zich zeer bewust is van de moderne literaire traditie; ik verschuil me niet voor het heden, zoals sommigen denken. The questions that I ask about my characters are very much now. Ik verzet me tegen romans die zich helemaal in het hoofd van één persoon afspelen. Waarom zou je je beperken? Juist de vrijheid geeft de fictieschrijver vleugels.’’ En: ,,Het is me er niet om te doen de lezer ervan te doordringen dat hij een verzonnen verhaal zit te lezen, zoals de postmodernisten wilden. Ik wil de lezer vrijwaren van verveling, en tegelijkertijd morele kwesties aan de orde stellen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s