Vrijdag 15 januari

Twintig jaar geleden verscheen The Love Song of J. Edgar Hoover, een van de beste romans van Kinky Friedman. Kinky wie?

***

Friedman ElvisRichard ‘Kinky’ Friedman (1944) is een joods-Texaanse country & westernzanger die zich eind jaren tachtig ontpopte als schrijver van humoristische misdaadromans als Elvis, Jesus & Coca-Cola (1993) en The Love Song of J. Edgar Hoover (1996). De hoofdpersoon daarvan, luisterend naar de naam Kinky Friedman, is privédetective en bewoont een appartement in de New-Yorkse wijk Greenwich Village. ‘The Kinkster’ rookt negen dikke Cubaanse sigaren per dag, drinkt evenveel espresso als Ierse whisky, en is onafscheidelijk van zijn naamloze kat en zijn zwarte stetson. Hij is een grappenmaker die in zijn oneliners en innerlijke monologen bij voorkeur aanschopt tegen zere benen en heilige huisjes. Politiek incorrect was hij al voordat het woord werd uitgevonden: in de jaren zeventig maakte hij furore met liedjes als ‘Get Your Biscuits In The Oven And Your Buns In Bed’ en ‘They Don’t Make Jews Like Jesus Anymore.’

Friedman LovesongIn een typisch Kinky Friedman-avontuur lijkt de hoofdpersoon aanvankelijk meer kwaad dan goed te doen; even zelfverzekerd als onbegrijpend stuntelt hij rond terwijl de body count oploopt, slechts weinigen in zijn omgeving te vertrouwen blijken en hijzelf doelwit wordt van intimidatie en moordaanslagen. In The Love Song of J. Edgar Hoover moet Kinky’s alcoholistische Iers-Indiaanse vriend Mike McGovern  beschermd worden tegen de FBI, die achter het verdwenen fortuin van Al Capone aanzit.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s