Dinsdag 12 januari

Vandaag is het de veertigste sterfdag van de schepster van Hercule Poirot en Miss Marple.

***

Christie tweeStilistisch mogen de detectiveromans van Agatha Christie (geboren Miller) weinig voorstellen, in compositorisch vernuft en couleur sociale (de Britse hogere klasse in de jaren 20 en 30) zijn ze onovertroffen. Over de plots van romans als The Murder at the Vicarage (1930) en Murder on the Orient Express (1934) kunnen we beter zo min mogelijk zeggen, maar dat geldt niet voor de respectieve hoofdpersonen: Miss Marple en Hercule Poirot. De eerste is een vriendelijke oude dame in een klein Engels provinciestadje die op haar vrouwelijke intuïtie vertrouwt om misdaden op te lossen; iets wat ze in 17 van de 78 Christie-romans doet. Poirot is een ijdele Belg met een eihoofd en een gekrulde snor die in meer dan veertig romans zijn ‘grijze celletjes’ aan het werk zet om het patroon achter de hem voorgelegde misdaden te ontdekken. Natuurlijk lukt dat altijd; suspense is in de Marple- en Poirotverhalen altijd ondergeschikt aan het gezellige puzzelgehalte. Dat Christie ook bloedstollend spannend kon schrijven bewees ze onder meer in Ten Little Niggers (1939, later hertiteld als Ten Little Indians en daarna als And Then There Were None), waarin iemand op een ingenieuze manier wraak neemt op tien mensen die zich aan diverse onbestrafte misdaden hebben bezondigd.

Advertenties

One thought on “Dinsdag 12 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s