Maandag 11 januari

In de tijd van het communistische bewind in Albanië (1944-1991) was 11 januari de Dag van de Republiek. Twee Albanezen waren in deze periode tot ver buiten de grenzen bekend. De ene was dictator Enver Hoxha; wie was de andere?

***

Kadare BrugIsmail Kadare (1936), de enige (levende) Albanees van wereldfaam, had decennialang een moeizame relatie met het repressieve regime van Enver Hoxha (1944-1985), dat hij beschreef in boeken als Het reisverbod (2009) en het tweeluik De dochter van Agamemnon / De opvolger (2003); hij emigreerde net vóór het ophalen van het IJzeren Gordijn naar Parijs. Hoewel hij verschillende keren in botsing kwam met de censuur (onder meer door zijn politieke allegorie Het Dromenpaleis, 1981), werd hij door de communisten gedoogd als cultureel visitekaartje. Symbolische romans als De generaal van het dode leger (1963, over een Italiaanse militair die twintig jaar na de oorlog gesneuvelde soldaten uit Albanië moet repatriëren), Kroniek van de stenen stad (1971, over een exotisch bergstadje tijdens de Tweede Wereldoorlog) en De brug met de drie bogen (1978, over feodaal Albanië) hadden hem zelfs tot kandidaat voor de Nobelprijs gemaakt.

Kadare Koude bloemenOok in zijn latere (historische) romans concentreert Kadare zich vooral op de Albanese identiteit en de rol daarin van het glorieuze én traumatische verleden: van de Illyrische cultuur en de Ottomaanse bezetting tot de Tweede Wereldoorlog en de communistische dictatuur. Het hedendaagse Albanië komt aan bod in Koude bloemen in maart (2000), waarin de zwager van de hoofdpersoon betrokken raakt bij een zeer oude bloedvete. “Literatuur is niets anders dan herinnering,” zei Kadare ooit. “Literatuur is een verhaal over wat er gisteren gebeurd is, of twee jaar geleden of tienduizend jaar geleden. Wat kan literatuur anders doen?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s