Zondag 10 januari

Precies 55 jaar geleden stierf in New York de invloedrijke detectiveschrijver Dashiell Hammett. Wat was de titel van zijn beroemdste roman?

***

Hammett Maltese FalconEen leven als dronkaard en vrouwenjager plus werkervaring bij het Amerikaanse detectivebureau Pinkerton kwamen Dashiell Hammett van pas bij zijn carrière als schrijver van verhalen voor het pulpmagazine Black Mask. Samen met James M. Cain (bekend van de vijf keer verfilmde overspel- en moordroman The Postman Always Rings Twice) tilde hij eind jaren 20 het misdaadverhaal naar een literair niveau. Zijn humoristische en strak geschreven hard-boiled novels over stoere privédetectives in Californië waren van grote invloed op Raymond Chandler; zijn antihelden Sam Spade (The Maltese Falcon, 1930), Nick Charles (The Thin Man, 1934) en ‘The Continental Op’ (Red Harvest, 1929) hebben honderden klonen in de moderne literatuur. Wraak, bedrog, ontrouw, hebzucht en vriendschap – bijvoorbeeld in The Glass Key (1931), een psychologische roman over misdaad en vriendschap – zijn de belangrijkste motieven in het werk van Hammett, die in 1922 debuteerde met verhalen en in 1934 al zijn laatste roman schreef.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s