Vrijdag 8 januari

Vandaag is de zestigste verjaardag van de enige auteur die twee keer de Librisprijs op zijn naam schreef.

***

Rosenboom Gewassen vleesIn 2000 won Antonius Henricus Rosenboom  voor de tweede keer de Librisprijs, voor Publieke werken. Dat de Gelderse neerlandicus een bijzonder schrijver was, wisten sommigen al sinds de verschijning van De mensen thuis (1983, drie verhalen over een wereldvreemd ettertje) en Vriend van verdienste (1985, roman over een jonge sadist). In 1994 onderstreepte hij het met Gewassen vlees. De monumentale historische roman, over een gefrustreerde 18de-eeuwse burgemeesterszoon, was misschien iets te barok van stijl, maar maakte de belofte van zijn twee eerdere boeken meer dan waar. Een echt uitzonderlijk schrijver toonde Rosenboom zich vijf jaar later met het onlangs verfilmde Publieke werken, een roman over twee gedoemde 19de-eeuwse weldoeners die enthousiast ontvangen werd door zowel de literaire kritiek als het grote publiek.

Rosenboom Publieke werkenDe bestseller werd gevolgd door de historische tragikomedies De nieuwe man (2003), waarin de eigenaar van een Groningse scheepswerf in conflict komt met zijn schoonzoon en beoogde opvolger, en Zoete mond (2009), een te dikke roman over twee excentrieken in een Gelders dorp. In Spitzen (2004, een Boekenweekgeschenk over liefde en lijden van een schuchtere accountant) en De rode loper (2012, een lievige satire op de beroemdheidscultuur) ging Rosenboom weer terug naar de eigen tijd. Net als Dickens, met wie hij een interesse in de social novel en een fijnzinnig gevoel voor ironie deelt, spreekt Rosenboom alle mogelijke lezers aan – zelfs al grossiert hij (anders dan zijn grote voorganger) in onsympathieke, om niet te zeggen perverse helden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s