Donderdag 7 januari

Het ene Kellendonkjaar is nog nauwelijks afgesloten of het volgende is alweer begonnen.  De auteur van de moderne klassieker Mystiek lichaam zou vandaag 65 zijn geworden.

***

Kellendonk Mystiek lichaamZelfs als hij niet zo jong aan aids was gestorven, zou Franciscus Gerardus Petrus Kellendonk (1951-1990) de geschiedenis zijn ingegaan als de beste schrijver van zijn generatie. Na zijn strak gestileerde novelledebuut Bouwval (1977, over een jongetje dat zijn wereld ineen ziet storten) werd de gepromoveerde docent Engelse letterkunde eind jaren 70 ingelijfd door de vormbewuste Academisten (Doeschka Meijsing, Dirk Ayelt Kooiman) van het tijdschrift De Revisor. Zijn tweede boek, De nietsnut (1979), is behalve als thriller en Hamlet-variatie ook te lezen als een studie in werkelijkheid en verbeelding; het ‘spookverhaal’ Letter en geest (1982, over een excentrieke bibliothecaris) is zowel een parodie op de gothic novel als een postmodern spel met taal en literatuur.

Kellendonk tweeKellendonks voorbeelden in deze periode waren schrijvers als Bordewijk en Nabokov, die de kunstmatigheid van hun proza niet verdoezelden; zijn literatuuropvatting had een parallel in de manier waarop hij als ex-katholiek en moderne rationalist tegen religie aan keek: lezen is een kwestie van ‘oprecht veinzen’, willens en wetens geloven in verzinsels. Dat Kellendonk, anders dan sommige van zijn collega’s bij De Revisor, met beide benen in het echte leven stond, bewijst zijn controversiële meesterwerk Mystiek lichaam (1986), waarin hij de leegheid van het moderne leven becommentarieert met behulp van satire en ironie. Een voorgenomen roman over de racistische moord op een Antilliaanse jongen kwam door Kellendonks ziekte niet verder dan het documentaire stadium.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s