Woensdag 6 januari

Nog even in Italiaanse sferen: uit welke 55 jaar oude Italiaanse klassieker is de volgende zin afkomstig?
‘Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden.’

***

Tomasi TijgerkatOmmestaande paradox van de verandering is de sleutelzin uit De tijgerkat (1958, vert. Anthonie Kee) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957). Zelfs de magistrale verfilming door Luchino Visconti (Il gattopardo, 1963) kan nooit een vervanging zijn voor het lezen van het verbluffende debuut van deze Siciliaanse aristocraat. Liefhebbers van politieke romans, van familiekronieken, van reisbeschrijvingen en van liefdesgeschiedenissen – ze komen allemaal aan hun trekken bij het verhaal van Fabrizio Corbèra, de prins van Salina die zijn plaats moet vinden in een nieuw Sicilië. Als de roman begint, is het mei 1860, vlak voor de landing van de vrijheidsstrijder Garibaldi die uiteindelijk het Sicilië van de Bourbons tot onderdeel van het nieuwe koninkrijk Italië zal maken. Don Fabrizio, bijgenaamd de Tijgerkat, beseft dat de oude aristocratische levenswijze in de verdrukking raakt, en dat de hyena’s de wereld zullen overnemen. Onder het motto ‘Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden’ steunt hij zijn lievelingsneef, de revolutionair aangelegde Tancredi, en huwelijkt hij hem uit aan de beeldschone dochter van een ongecultiveerde nouveau riche – daarmee zijn (ook op Tancredi verliefde) dochter opofferend aan de moderne toekomst.

OPLOSSING QUIZ BEGINZINNEN

1 j

2 e

3 i

4 a

5 b

6 g

7 f

8 h

9 d

10 c

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s