Zondag 3 januari

Vandaag vieren we de 124ste geboortedag van J.R.R. Tolkien, de fantasyschrijver die gerekend mag worden tot de invloedrijkste auteurs uit de wereldliteratuur. Zijn beroemdste boek voltooide hij precies zestig jaar geleden.

***

Lord of the Rings (Tolkien)“Ik ben in feite een hobbit in alles, behalve in grootte,” zei John Ronald Reuel Tolkien met een verwijzing naar zijn beroemdste creatie. “Ik hou van tuinen, bomen en het ouderwetse boerenbedrijf; ik rook een pijp en geniet van een goed en eerlijk maal.” Tolkien, die werd geboren in Bloemfontein (Zuid-Afrika) en grootgebracht in de Engelse Midlands, debuteerde in 1937 met een kinderboek, The Hobbit, en prolongeerde zijn plotselinge succes met de vervolgtrilogie The Lord of the Rings (1954-1955, ‘In de ban van de ring’). Tolkien beschreef de aloude strijd tussen Goed en Kwaad en versierde die met behulp van een encyclopedische kennis van noordse saga’s en Oudengelse epen. De gepromoveerde taalwetenschapper was dan ook in het dagelijks leven hoogleraar Angelsaksische cultuur in Oxford en publiceerde onder meer een vertaling van het Oudengelse heldendicht Beowulf.

Lord of the Rings (Hobbit)Tolkiens boodschap – hoed je voor hebzucht, wantrouw de macht, verzet je tegen onrecht – werd omhelsd door de tegencultuur in de jaren 60; zijn epos werd de basis van een nieuw genre, fantasy, dat niet alleen op Tolkiens sword and sorcery voortborduurt, maar zich ook spiegelt aan zijn wijdlopigheid. Fantasyschrijvers als Stephen R. Donaldson en David Eddings draaien hun hand niet om voor een tetralogie of een pentalogie, terwijl J.K. Rowling, Tolkiens succesvolste nabloeier, de avonturen van Harry Potter over zeven delen heeft uitgesmeerd.

Advertenties

One thought on “Zondag 3 januari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s