Zaterdag 2 januari

Zesentwintig jaar geleden overleed de briljante korteverhalenschrijver Herman Pieter Schönfeld Wichers, die een deel van zijn naam in het Italiaans vertaalde om aan zijn pseudoniem te komen.

***

Belcampo Het grote gebeurenEen koning wordt onthoofd maar leeft als halve machine verder; een dokter helpt een oude vriend bij een amputatie om gastronomische redenen; een notaris controleert op verzoek een testament dat op het lijf van een betoverende vrouw is getatoeëerd. Het ene verhaal van de Groningse arts-schrijver Belcampo (1902-1990) is nog krankzinniger dan het andere, maar allemaal lijken ze met het grootste gemak geschreven, in een heldere stijl waarin humor en spanning om voorrang strijden. In Al zijn fantasieën (1979) zijn er een zestigtal verzameld, waaronder de beroemde, door de schilderijen van Jeroen Bosch geïnspireerde novelle ‘Het grote gebeuren’, over de dag des oordeels in het provincieplaatsje Rijssen. Nederlands surrealisme in optima forma.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s