Vrijdag 1 januari

Ten minste drie wereldberoemde schrijvers werden op de eerste dag van het jaar geboren: de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez (1973), de Britse romancier E.M. Forster (1879-1970), bekend van A Room with a View en A Passage to India, en de auteur van een cultroman die ooit in het Nederlands werd vertaald als Puber.

***

Salinger CatcherDe eerste januari was de verjaardag van de Amerikaanse roman- en verhalenschrijver J.D. Salinger (1919-2010), die bij zijn leven gold als de grootste literaire kluizenaar sinds de heilige Hiëronymus. In 1965 stopte hij met publiceren en na 1980 sprak hij geen woord meer tot de pers. Met hand en tand verdedigde hij zijn privacy tegen journalisten, roddelaars, fotografen (zelfs op de achterflap van zijn boeken mocht geen portret staan) en biografen in spe. En dat terwijl zijn reputatie, gebaseerd op zijn debuutroman The Catcher in the Rye en de dertien verhalen in Nine Stories / For Esmé, with Love and Squalor (1953), Franny and Zooey (1961) en Raise High the Roofbeam, Carpenters and Seymour: an Introduction (1963), alleen maar groeide. Bewonderaars prijzen niet alleen Salingers tragikomische stijl en zijn beheersing van de spreektaal, maar vooral zijn inzicht in de psychologie van zijn jonge personages. Bijna alle hoofdfiguren in Salingers verhalen behoren tot de excentrieke joods-New-Yorkse familie Glass, waarvan de hoogbegaafde en labiele Seymour de opvallendste is. Zijn onverwachte zelfmoord is onderwerp van Salingers mooiste verhaal: ‘A Perfect Day for Bananafish’ (in Nine Stories). Na Salingers dood bleek dat hij flink wat werk had nagelaten; de komende jaren zullen nog vijf romans van zijn hand verschijnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s