Woensdag 30 december

Precies honderdvijftig jaar geleden werd in Bombay de schrijver van Kim en The Jungle Book geboren.

***

Kipling KimOp handen gedragen rond de vorige eeuwwisseling, vijftig jaar later verketterd om zijn racistische wereldbeeld, is Joseph Rudyard Kipling (1865-1936) tegenwoordig vooral bekend dankzij Walt Disney (die een briljante tekenfilm maakte van zijn kinderverhaal The Jungle Book, 1894) en dankzij zijn beroemde dichtregel ‘East is East and West is West, and never the twain shall meet’. De koloniale ervaring speelde een grote rol in het werk van Kipling, wiens paradijselijke jeugd in India werd onderbroken toen hij van zijn zesde tot zijn tiende bij een streng gezin in Engeland werd ondergebracht (lees het beroemde verhaal ‘Baa Baa, Black Sheep’, 1888). Hij schreef lichte korte verhalen waarin hij zijn ervaringen als journalist in India (1882-1889) verwerkte en de soldaten en ambtenaren van de Britse koloniale macht verheerlijkte; maar ook een superieure schelmenroman als Kim (1901), over een Anglo-Ierse wees die met een Tibetaanse lama door India trekt en moet kiezen tussen zijn Indiase en Engelse wortels. In 1907 kreeg Kipling als eerste Brit de Nobelprijs (voor zijn ‘observatievermogen’ en ‘verteltalent’), waarna hij nauwelijks meer fictie publiceerde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s