Zondag 27 december

Zeventig jaar geleden overleed in Hollywood een van de beroemdste Amerikaanse romanschrijvers. Althans, dat was de auteur van Sister Carrie en An American Tragedy toen, want tegenwoordig raakt hij zelfs in zijn geboorteland langzaam vergeten.

***

Dreiser Siister CarrieDe Duitse immigrantenzoon Theodore Dreiser (1871-1945), een van de favoriete schrijvers van Gerard Reve, wordt tegenwoordig weinig meer gelezen. Ten onrechte, want zijn twee grote, door Zola’s naturalisme beïnvloede romans mogen dan enigszins zwaarwichtig gestileerd zijn, ze zitten vol mooie beeldspraak en memorabele personages. Sister Carrie, dat verscheen in 1900 en wegens ‘immoraliteit’ tot 1912 verboden werd, gaat over een arbeidersmeisje dat haar sex-appeal inzet om hogerop te komen en uiteindelijk haar oudere minnaar en beschermer in het verderf stort. Het volumineuze An American Tragedy (1925) beschrijft hoe de ambitieuze Clyde Griffiths zijn weinig opwindende ouderlijk huis ontvlucht voor een carrière als piccolo en fabrieksarbeider, en dan zijn zwangere vriendin vermoordt omdat zij tussen hem en zijn Amerikaanse droom in komt te staan. Het boek werd in 1951 succesrijk verfilmd als A Place in the Sun, met Montgomery Clift en Elizabeth Taylor in de hoofdrollen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s