Zaterdag 26 december

Een bekend verhaal dat gisteren in de kerstquiz ontbrak is ‘Santaland Diaries’, het verslag van een New Yorkse humorist die gaat werken als elf in het warenhuis Macy’s. Wie schreef deze klassieker, die gepubliceerd werd in de bundel Barrel Fever (1994) en die ook in de gesproken versie op YouTube te beluisteren is?

***

Sedaris Santa‘Niet iedereen schrijft dingen op in een notitieboekje en verwerkt ze vervolgens in een dagboek’, schrijft David Sedaris (Binghampton, 26 december 1956) in When You Are Engulfed by Flames (2008). ‘Nog minder mensen zullen dat dagboek ter hand nemen, wat aanpassingen maken en het voorlezen voor een publiek.’ Met dat laatste is de half-Griekse Amerikaan wereldberoemd geworden. Hij treedt op in talkshows, op de publieke radio, en zelfs in grote theaters, van Madison Square Garden tot Carré. Daarnaast publiceerde hij sinds zijn debuut Barrel Fever (1994) tien bundels tragikomische verhalen waarin hij een uitzonderlijke opmerkingsgave paart aan een subtiel gevoel voor humor.

Sedaris When You're EngulfedAanvankelijk exploiteerde hij zijn ongelukkige jeugd als lelijk eendje en homo-in-de-kast in een eigenaardige familie in Raleigh, North-Carolina (lees vooral Naked, 1997); daarna boorde hij – in onder andere Me Talk Pretty One Day (2000) en Dress Your Family in Corduroy and Denim (2004) – nieuwe aders aan: de verhouding met zijn al te perfecte vriend Hugh, de problemen die hij heeft om in zijn tweede vaderland Frankrijk normaal te functioneren, de cultuurschokken die hij moet verwerken in de verre landen waar zijn werk vertaald wordt, en zijn verwoede pogingen om korte metten te maken met zijn neuroses, waarvan roken wel de hardnekkigste is. Sedaris is ook de auteur van het verhaal ‘Six to Eight Black Men’ (2001), een even kritische als hilarische bijdrage aan de Nederlandse zwartepietendiscussie.

Oplossing quiz kerstverhalen

1 f
2 j
3 i
4 a
5 g
6 c
7 d
8 e
9 b
10 h

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s