Donderdag 24 december

Precies 172 jaar geleden verscheen in Londen een van de meest bewerkte en geparodieerde verhalen uit de wereldliteratuur; met als opvallendste bijfiguren Bob Cratchit, Marley en Tiny Tim. Hoe heet de hoofdpersoon, wie was de schrijver, wat is de titel van het boek?

***

Dickens detailHet is het beste kerstboek, het is het ergste kerstboek. Het is een meesterlijk verhaal over een vrek die tot inkeer komt. Het is een populair-filosofische beschouwing over het wezen van Kerstmis en de goedheid van de mens. Het is ook een schaamteloos sentimentele draak die erom vraagt bewerkt, geparodieerd en belachelijk gemaakt te worden. En dat is A Christmas Carol van Charles Dickens in de afgelopen anderhalve eeuw dus vaak overkomen. Walt Disney liet zich door de hoofdfiguur Scrooge inspireren tot de Oom Dagobertfiguur in de Donald Duckstrips (die in het Engels Scrooge McDuck heet). De Muppets toverden het verhaal om in een vrolijke musical. En Rowan Atkinson creëerde in een kerstaflevering van zijn Blackadder-serie een soort anti-Scrooge, die in de kerstnacht leert hoezeer het loont om slecht te zijn.

Blackadder's ChristmasAlles zit erin, in deze eerste van vijf vertellingen die de gevierde feuilletonschrijver Dickens tussen 1843 en 1847 rond Kerstmis publiceerde. Er is kou en sneeuw en mist en sfeer in de straten van Londen. Er is de eenzaamheid van Scrooge en zijn onvermogen om zijn ondergeschikten iets te gunnen. Er is de horror van de geest van zijn vroegere compagnon Marley, die op kerstavond aan zijn bed komt om hem tot inkeer te laten komen. Er is de spanning van Scrooge’s reizen door tijd en ruimte, waardoor hij inziet hoe slecht hij zich gedragen heeft en wat voor verschrikkelijke toekomst hem te wachten staat. Er is de ontlading wanneer hij door het uitgeven van geld op kerstochtend in één klap een gerespecteerd mens wordt.

Advertenties

2 thoughts on “Donderdag 24 december

  1. Wat een mooi kerstverhaal. Zo dadelijk luister ik nog eens naar de filmmuziek van Leslie Bricusse. Een verborgenparel. De verfiming met Albert Finney als Scrooge vind ik zeer mooi. Vooral het deel waarin hij zijn misgelopen liefde terugziet is ontroerend. En dat hij alleen maar kan toekijken en niet (meer) ingrijpen.
    Voor Pieter Steinz en zijn gezin wens ik vredevolle kerstdagen.
    Ria Mondelaers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s