Woensdag 23 december

Welk geruchtmakend debuut uit 1992 begint met de ijselijke volzin ‘De sneeuw in de bergen begon te smelten en Bunny was al weken dood voordat we de ernst van de situatie begonnen in te zien’?

***

Tartt SecretThe Secret History van Donna Tartt, die vandaag haar 52ste verjaardag viert, heeft een plot die te gek voor woorden is: de Oudgriekse cultuur stijgt een groepje studenten op een college in New England naar het hoofd, en een door hen opgezet klassiek bacchanaal eindigt in een slachtpartij. Het is de verdienste van Tartt dat ze er niet alleen in slaagt om dit overtuigend en beeldschoon op te schrijven, maar ook om er een psychologische roman in de traditie van Dostojevski’s Misdaad en straf van te maken. ‘Innocence lost’, daar gaat het om in De verborgen geschiedenis, zoals het boek in de vertaling van Barbara de Lange heet. Of: hoe vier begaafde studenten ertoe komen een bevriende medestudent in koelen bloede te vermoorden, en hoe een vijfde toekijkt en niet ingrijpt. Na een zinderende proloog is boek I gewijd aan de bizarre gebeurtenissen die tot de moord leiden; boek II beschrijft hoe het de samenzweerders vervolgens vergaat: de verhoren van de politie na de vermissing, de emoties wanneer het lijk gevonden en begraven wordt, de spanningen die de onderlinge vriendschap langzaam kapot maken, en uiteindelijk de dramatische zelfmoord van de hoofdschuldige. Met The Secret History werd Tartt de pionier van de herwaardering van de literaire thriller, in elk geval het succesrijkste genre van de afgelopen decennia.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s