Dinsdag 22 december

Vandaag is de beste dag om te beginnen met het (her)lezen van De avonden. De roman van Gerard Reve begint op de ochtend van 22 december en eindigt in de Oudjaarsnacht.

***

Reve AvondenDe als ‘winterverhaal’ gepresenteerde autobiografische roman over een onzekere pestkop in het Amsterdam van net na de Tweede Wereldoorlog is voor 45-plussers de beroemdste roman uit de Nederlandse literatuur. Niet omdat het verhaal zo spectaculair is — de hoofdpersoon vult zijn dagen met dromen, eten, werken, bezoekjes afleggen en zich ergeren — maar omdat uit de soms hilarische dialogen, monologues intérieurs en beschrijvingen zowel een beklemmend tijdsbeeld als een menselijke tragedie naar voren komt. De woorden en daden van Frits van Egters, en vooral zijn opstandigheid tegen zijn goedbedoelende ouders, waren bij verschijning in 1947 taboedoorbrekend; tegenwoordig zijn ze vooral ontroerend. Vanaf de eerste zin (‘Het was nog donker, toen in de vroege morgen […] de held van deze geschiedenis, Frits van Egters, ontwaakte’) tot het slot (‘,,Het is gezien,” mompelde hij, ,,het is niet onopgemerkt gebleven.” Hij strekte zich uit en viel in een diepe slaap.’) wordt in De avonden de zinloosheid van het leven aan de orde gesteld; het is Reves verdienste dat er voor Frits hoop blijft gloren en voor de lezer meer te lachen valt dan in enig andere Nederlandse roman.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s