Maandag 21 december

Precies 75 jaar geleden stierf de schepper van de Grote Gatsby en de Laatste Tycoon.

***

Fitzgerald The Great GatsbyDe carrière van Francis Scott Key Fitzgerald, de jongen uit Minnesota die studeerde in Princeton en rijk werd met zijn licht autobiografische romandebuut This Side of Paradise (1920), is symbolisch voor de Jazz Age: grote verwachtingen, ongebreideld hedonisme en daarna de Grote Depressie. Samen met zijn vrouw Zelda leidde hij een extravagant societyleven in New York en aan de Franse Rivièra, totdat de geestelijke problemen van Zelda en zijn eigen alcoholisme (beide vereeuwigd in de autobiografische roman Tender Is the Night, 1934) het onmogelijk maakten. In de tussentijd schreef hij niet alleen tientallen verhalen over de keerzijde van de Gay Twenties (verzameld in onder andere Tales of the Jazz Age, 1922) maar ook de romans The Beautiful and Damned (1922, over een niet te stuiten dronkaard) en The Great Gatsby. Alles in een elegante, bedrieglijk simpele stijl die niet is verouderd. In de jaren 30 werkte Fitzgerald uit geldnood lange perioden als scenarioschrijver in Hollywood; hij begon in 1939 aan een roman over een filmbaas die zich doodwerkt (The Last Tycoon, 1941) en stierf zelf aan een hartaanval voordat hij die kon voltooien.

Advertenties

One thought on “Maandag 21 december

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s