Zondag 20 december

Precies 145 jaar geleden werd J. van Oudshoorn geboren. Welke van zijn romans verdient het eeuwige leven?

***

Oudshoorn Willem MertensSomberheid is troef in het oeuvre van de ambtenaar-schrijver Jan Koos Feijlbrief, die als J. van Oudshoorn in 1914 debuteerde met Willem Mertens’ levensspiegel. De roman over een in zichzelf opgesloten figuur, die te gronde gaat aan eenzaamheid en seksuele frustratie, was de eerste van een reeks levensbeschrijvingen (waaronder ook Louteringen uit 1916 en Achter de groene horren uit 1943) van mannen in crisis die teruggaan tot hun jeugd om de wortels van hun problemen bloot te leggen. Van Oudshoorn was beïnvloed door het pessimisme van de naturalisten en door de woordkunst van de Tachtigers; dat hij ook een lichtere toets kon aanslaan, blijkt uit Tobias en de dood (1925), het verhaal van een egoïstische dandy in een midlifecrisis dat doet denken aan de 19de-eeuwse schelmenromans die Van Oudshoorn evenzeer bewonderde als het realistische werk van Flaubert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s