Vrijdag 18 december

Vandaag 150  jaar geleden schaften de Verenigde Staten (d.m.v. het 13de amendement bij de grondwet) de slavernij af.
De (anti)slavernijroman is sinds Uncle Tom’s Cabin (1852) van Harriet Beecher Stowe een vaste waarde in de Noord-Amerikaanse literatuur. Moderne schrijvers als Toni Morrison (Beloved, 1987), Charles Johnson (Middle Passage, 1990) en Edward P. Jones (The Known World, 2003) waagden zich eraan. Een van de laatste markante loten aan de stam is een bestseller van de Canadees Lawrence Hill uit 2007. Wat was de titel van dat boek?

***

Hill Book of NegroesHills roman heette The Book of Negroes, een controversiële titel omdat het woord negro in veel delen van de wereld taboe is. Ook de Nederlandse editie (vertaald door Ine Willems) deed stof opwaaien. Woedende Surinaamse en Antilliaanse actievoerders verbrandden de kaft van Het negerboek in 2011 bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Gelukkig niet het hele boek, want dat is een evenwichtig verhaal over een Malinees meisje dat in de eerste helft van de 18e eeuw als slaaf over de oceaan wordt gevoerd, om na vele vernederingen en omzwervingen terecht te komen in Nova Scotia – de plaats waar 3000 zwarte slaven, die met de Britten tegen de Amerikaanse revolutionairen hadden gevochten, zich mochten vestigen. De documentaire roman van Lawrence Hill is bepaald geen zwart-witverhaal, maar eerder een good read over een minder bekende periode uit de zwarte geschiedenis van Amerika.

Advertenties

One thought on “Vrijdag 18 december

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s