Donderdag 17 december

Hij leek de eeuwige jeugd te hebben. Maar vandaag is de schrijver van Ik ook van jou en Giph vijftig geworden.

***

Giphart Ik ook van jouDe meningen over Ronald Giphart waren heel lang verdeeld. Hij was geliefd bij – overwegend jonge – lezers om onbekommerd grappige pluk-de-dag-romans als Ik ook van jou (1992) en Giph (1993); hij werd gehaat door de meeste literaire critici, die hem oppervlakkigheid, seksuele monomanie en een studentikoze stijl verwijten. Zelfs serieuzere romans als Phileine zegt sorry (1996, over een vrouwelijke rouwdouw die in artistiek New York tot inkeer komt) of Ik omhels je met duizend armen (2000, over een flierefluitende jongen die gelouterd wordt door de euthanasie van zijn moeder) konden daar aanvankelijk weinig aan veranderen. Giphart zelf verklaarde er niet mee te zitten: ‘Ik schrijf niet voor de eeuwigheid,’ zei hij in 2003 bij de verschijning van zijn Boekenweekgeschenk Gala. ‘Dood ga ik toch, en daarna maakt het me niet uit als ik niet meer gelezen word. Wat heeft Shakespeare eraan dat we het nu nog over hem hebben?’

Giphart TroostToch zijn Gipharts boeken van karakter veranderd – en de kritieken veranderden mee. In 2005 publiceerde hij Troost, een schrijnend verhaal over de ondergang van een sterrenkok, in 2010 het ontroerende IJsland, waarin Giph, inmiddels alweer tien jaar lid van een cabarettrio dat op elkaar is uitgekeken, vadergevoelens voor het pasgeboren zoontje van zijn vriendin ontwikkelt, en in 2015 het serieuze Harem, over een onconventionele woongroep in Zweden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s