Woensdag 16 december

Vandaag is de geboortedag van Jane Austen (1775), Arthur C. Clarke (1917), Adriaan van Dis (1946), Philip K. Dick (1928) en V.S. Pritchett 1900); en de sterfdag van A. Alberts (1995), Wilhelm Grimm (1859), Anton Koolhaas (1992), en W. Somerset Maugham (1965).
Wie van deze schrijvers werkte een tijdje als spion?

***

Maugham RainWilliam Somerset Maugham, vandaag vijftig jaar dood, die over zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog Ashenden or The British Agent (1928) schreef.
In zijn autobiografie The Summing Up (1938) situeerde de Engelse diplomatenzoon zichzelf als schrijver ‘op de eerste rij van de tweederangs’. Dat was geen bescheidenheid maar frustratie, want ook al was hij in de jaren dertig de best betaalde auteur ter wereld, de echte literaire erkenning bleef uit. Ten onrechte kunnen we nu zeggen, want zijn elegante, rechttoe-rechtaan geschreven verhalen – gebaseerd op de avonturen die hij meemaakte als student medicijnen, als geheim agent en als reiziger in de tropen – behoren tot de beste uit de Angelsaksische literatuur. Geen bloemlezing van short stories is compleet zonder ‘Rain’ (1921), waarin een missionaris zijn eigen ziel verliest in een poging die van een prostituee te redden. Daarnaast schreef Maugham een dozijn populaire toneelstukken en zestien romans, waarvan het autobiografische Of Human Bondage (1915, over een wees die een handicap moet overwinnen) de geslaagdste is. Maar ook The Moon and Sixpence (1919), over een Gaugain-achtig schildersbeest, en Cakes and Ale (1930), een sleutelroman over het Londense literaire wereldje, zijn nog steeds het lezen meer dan waard. Een grote literaire prijs kreeg Maugham nooit, maar hij zou zich kunnen troosten met de gedachte dat er geen schrijver is die zo vaak een hoofdrol in andermans boeken speelt als hij. Van de zeven aan hem gewijde romans is Earthly Powers van Anthony Burgess de enige die zich met het werk van de meester zelf kan meten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s