Dinsdagochtend 15 december

Wie was ook alweer Astrid Roemer, aan wie de P.C. Hooftprijs 2016 is toegekend?

***

Roemers drielingGeprezen om haar poëtische taal, gekritiseerd om haar experimenten met de romanvorm en haar pamflettistisch engagement: Astrid Roemer (1947) is een controversieel schrijfster. De in 1975 naar Den Haag gekomen onderwijzeres werd in haar geboorteland beroemd door de migrantenroman Neem mij terug Suriname (1973, later bewerkt tot Nergens ergens), en brak commercieel in Nederland door met Over de gekte van een vrouw (1982), een traditioneel vertelde roman over een vrouw die zich onder meer dankzij de lesbische liefde emancipeert. Literaire erkenning kreeg Roemer met drie verwante en door de tijd springende ‘dekolonisatieromans’ over de moeizame verhouding tussen Suriname en Nederland. In Gewaagd leven (1996) wordt het spoor teruggevolgd tot de slavernij, in de toekomstroman Lijken op liefde (1997) gaat het onder meer over de verwerking van de militaire dictatuur in Suriname, terwijl Was getekend (1999) de Surinaamse geschiedenis tot net na de decembermoorden van 1982 beslaat. ‘Ik wil laten zien hoe de geschiedenis dóórwerkt, en heden en toekomst omspant,’ luidde Roemers commentaar na de voltooiing van haar trilogie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s