Dinsdag 15 december

Vandaag viert de grand old lady van de Ierse letteren haar 85ste verjaardag. Haar beroemdste roman is haar debuut The Country Girls.

***

O'Brien Country GirlsDe literaire ambities van de apothekeres Edna O’Brien ontwaakten tijdens haar huwelijk met de Tsjechisch-Ierse schrijver Ernest Gébler, bij het lezen van Joyce’ A Portrait of the Artist as a Young Man. In 1960 debuteerde ze met The Country Girls, het eerste deel van een controversieel (want seksueel vrijmoedig) autobiografisch drieluik over twee tegengestelde West-Ierse vriendinnen die zich losmaken van hun streng katholieke achtergrond, om in Dublin (The Lonely Girl, 1962) en Londen (Girls in Their Married Bliss, 1964) te verzanden in hopeloze relaties en huwelijken. Hoewel O’Brien sinds 1954 in Londen woont, blijft Ierland haar voornaamste onderwerp; zo vertelt ze in A Pagan Place (1970) het verhaal van een meisje dat verleid wordt door een priester en in House of Splendid Isolation (1994) dat van een  IRA-terrorist. O’Briens recente romans, zelfs het verder goed ontvangen In the Forest (2002, over een waargebeurde driedubbele moord in County Clare) werden gekritiseerd om het mythische, niet meer met de moderne situatie corresponderende beeld dat O’Brien van haar vaderland geeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s