Maandag 14 december

Precies een kwarteeuw geleden overleed Friedrich Dürrenmatt, de Zwitser die wereldwijde faam genoot door de novelle Das Versprechen, die onder drie verschillende titels verfilmd werd.

***

Dürrenmatt VersprechenDe tragiek van het leven valt alleen te bevatten met behulp van komedie, vond Friedrich Dürrenmatt (1921-1990), die zijn roem vooral dankt aan groteske toneelstukken over schuld en verantwoordelijkheid als Die Physiker (1962) en Der Besuch der alten Dame (1956). Daarnaast schreef hij psychologische detectiveromans waarin dezelfde thema’s naar voren kwamen en waarin hij zijn personages liet filosoferen over de weinig realistische conventies van het genre. In Der Richter und sein Henker (1952), over de jacht op een als rijke filantroop poserende moordenaar, is de eerste roman met de sceptische oude politie-inspecteur Bärlach, die in Der Verdacht (1953) nogal klungelig de gevangene wordt van een voormalige nazi-kamparts. In de ijzingwekkende novelle Das Versprechen (1958), dat onder meer als Es geschah am hellichten Tag, The Cold Light of Day en The Pledge verfilmd is, probeert de hoofdpersoon een kindermoordenaar in de val te lokken door een klein meisje als lokaas te gebruiken. Net als zijn vriend en rivaal Max Frisch gaf Dürrenmatt in zijn werk een weinig vleiend beeld van zijn vaderland, dat zich zijns inziens laf had gedragen tijdens de oorlog en hypocriet daarna.

Advertenties

One thought on “Maandag 14 december

  1. “De ‘Dikke Steinz’ is een gids voor verhalende fictie.” (Handleiding). Friedrich Dürrenmatt is vooral ook bekend van zijn toneelstukken.
    Jammer dat er geen aandacht is (kan zijn) voor de grote Duitse toneelschrijver Gerhart Hauptmann (Nobelprijs voor de literatuur 1912), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het naturalisme. O.a. bekend van ‘Vor Sonnenaufgang’ (1889), ‘Die Weber’ (1892), Die Ratten (1911). In Duitse theaters worden zijn toneelstukken nog regelmatig opgevoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s