Zaterdag 12 december

Vandaag zou Frank Sinatra honderd zijn geworden. Een paar gebeurtenissen uit zijn carrière werden verdicht in The Godfather. De regisseur van de gelijknamige film kunnen we allemaal noemen, maar hoe heette de auteur die het oorspronkelijke boek schreef?

***

Puzo Godfather tweeNatuurlijk: als The Godfather niet tot zulke succesvolle films had geleid, dan was Mario Puzo (1922- 1999) niet half zo bekend geworden. Maar de Italiaans-Amerikaanse schrijver zou ook zonder de tussenkomst van regisseur Francis Ford Coppola de literatuurgeschiedenis wel gehaald hebben. Zijn romans over de mafia in Amerika – behalve The Godfather ook The Sicilian en The Last Don – zijn veel subtieler geschreven dan de doorsnee misdaadroman en voorzagen het Amerikaanse publiek van een nieuw slag helden: de aan eer en familie verknochte mafiosi die ondanks alles sympathie en zelfs bewondering opwekten.

Puzo GodfatherHet is niet moeilijk om in The Godfather, verschenen in 1969, een variatie te zien op de aloude rags-to-riches-roman waarin een immigrant geld en roem vergaart in de Nieuwe Wereld. De ironie wil dat Puzo zijn saga over de familie Corleone juist schreef omdat zijn tweede boek, de veel traditionelere autobiografische immigratie-roman The Fortunate Pilgrim, naar zijn idee te weinig succes had. Misdaad loont beter, meende Puzo, en zijn gelijk werd snel bewezen: The Godfather werd niet alleen literair geprezen, maar was ook al een groot commercieel succes voordat in 1972 en 1974 de films met Marlon Brando, Al Pacino en Robert De Niro uitkwamen. Puzo’s medewerking aan de scenario’s van The Godfather I en II leverde hem bovendien twee Oscars op.

Puzo drieDoor zijn zeer precieze beschrijving van de erecodes en denkwijzen van zijn mafiose hoofdpersonen, laadde Puzo de verdenking op zich dat hij zelf nauwe banden onderhield met de mafia. De ene keer beschouwde hij dat als een compliment en verzekerde hij de journalisten spottend dat hij echt niet was gaan schrijven als hij op eenvoudiger manieren geld had kunnen verdienen. De andere keer wees hij op zijn onberispelijke levensloop. Puzo werd geboren in New York als zesde kind van een ongeletterde Italiaanse immigrant en ontvluchtte het harde leven in de wijk Hell’s Kitchen door in de Tweede Wereldoorlog in dienst te gaan. Na de oorlog schreef hij korte verhalen voor pulpbladen, tot hij in 1955 debuteerde met The Dark Arena.

Met geen van zijn andere boeken en scenario’s – Puzo schreef de scripts voor twee Superman-films en Coppola’s jazzfilm The Cotton Club – zou Puzo het succes van The Godfather (25 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd) evenaren. Hij schreef nog vijf romans, maar zou telkens terugkeren naar het genre van de mafiaroman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s