Vrijdag 11 december

Gisteren kreeg Svetlana Aleksijevitsj de Nobel-penning en het bijbehorende diploma. Vandaag is toevallig de (97ste) geboortedag van haar beroemdste voorganger in de Sovjet-literatuur. Hoe heette deze roman- en geschiedschrijver?

***

Solzjenitsyn GoelagAleksandr Solzjenitsyn (1918-2008). De beroemdste dissident van communistisch Rusland had al elf jaar strafkamp achter de rug, toen hij in 1962 tijdens een periode van politieke dooi het geruchtmakende dwangarbeidersverhaal Een dag van Ivan Denisovitsj publiceerde. De twee ideeënromans die Solzjenitsyn daarna schreef – het allegorisch-autobiografische ziekenhuisverhaal Kankerpaviljoen en het relaas van drie intellectuele politieke gevangenen In de eerste cirkel – verschenen noodgedwongen beide in 1968 in het Westen; ze leverden de voormalige wiskundeleraar twee jaar later de Nobelprijs op. In de jaren 70 publiceerde Solzjenitsyn onder de titel De Goelag Archipel een meerdelige geschiedenis van de stalinistische strafkampen, waarna hij door de Sovjet-Unie werd uitgewezen. In ballingschap (1974-1994) schreef hij voornamelijk historische romans over de Russische Revolutie (verzameld in de cyclus Het rode wiel) en reactionaire nationalistische essays. Een voorgenomen politieke carrière in het Rusland van na de Val van de Muur liep op niets uit

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s