Dinsdag 8 december

Vandaag wordt de Ierse schrijver John Banville 70. Met welke roman won hij tien jaar geleden de Booker Prize?

***

Banville The SeaJohn Banville is geen romanschrijver, zegt hij zelf. Hij is een kunstenaar: ‘Mijn boeken gaan niet ergens over, ze zijn iets. Het gaat om het totaal.’ Voor een niet-romanschrijver heeft de Ier een bewonderenswaardige bibliografie. Sinds zijn verhalendebuut in 1970 schreef hij – naast toneelstukken en scripts voor films en televisie – zestien boeken, waaronder een trilogie over renaissancewetenschappers (twee geromantiseerde biografieën van Copernicus en Kepler, één boek over een Newton-biograaf). Tweemaal werd hij genomineerd voor de Man Booker Prize – in 1989 met The Book of Evidence, over een intellectueel die terugblikt op een moord die hij heeft gepleegd, in 2005 met de uiteindelijke winnaar The Sea, waarin een historicus terugkeert naar een Ierse kustplaats uit zijn jeugd. Daarnaast publiceerde hij onder het pseudoniem Benjamin Black acht thrillers, waarin doorgaans de hoofdrol is weggelegd voor een patholoog in het Dublin van de jaren 50.
Banvilles verhalen gaan over zijn ‘trauma’s’ (Ierland, de fifties, de katholieke kerk); zijn (vaak onbetrouwbare) vertellers zijn op zichzelf gerichte mannen die met een genadeloze blik commentaar leveren op wat in hun leven gebeurt en is gebeurd. Daarbij is Banville een uitmuntend stilist, met een groot gevoel voor humor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s