Zondag 6 december

Sint-Nicolaas
In welke roman van Anthony Burgess schrijft de hoofdpersoon het libretto voor een moralistische opera over de heilige Nicolaas van Bari (v/h Nicolaas van Myra)?

***

Burgess EarthlyIn Burgess’ magnum opus Earthly Powers (1980). Earthly Powers, 650 bladzijden dik, is een goed voorbeeld van drie boeken voor de prijs van één – of eigenlijk vier, aangezien je het om te beginnen kunt lezen als een spannend en humoristisch epos over de waanzinnige twintigste eeuw. Het levensverhaal van de semiberoemde schrijver Kenneth Marshall Toomey, wereldburger, homoseksueel en zwager van de Paus, is een filosofische roman over de manier waarop Goed kan verkeren in Kwaad. Het is een verhandeling over de zwaktes en de kracht van het (rooms-katholieke) geloof. En omdat Toomey bevriend is met tientallen beroemde collega’s en zich bovendien beweegt in alle brandhaarden van het literaire leven (de Rive Gauche in Parijs, het Londen van de Bloomsbury Group), biedt Earthly Powers ook een luchthartig overzicht van de wereldliteratuur in de afgelopen honderd jaar.

Burgess Earthly tweeBurgess spreekt zich in Earthly Powers expliciet uit over de vrijheid die een fictieschrijver zich veroorlooft. Toch konden de critici het in 1980 niet laten om het vermeende model voor Kenneth Toomey aan te wijzen: William Somerset Maugham, zelf de auteur van een knappe literaire sleutelroman (Cakes and Ale, 1930). En hoewel er overeenkomsten zijn – de drie namen, de homoseksualiteit, de door de literaire kritiek niet gewaardeerde populariteit – heeft Toomey’s biografie ook elementen van die van E.M. Forster, Evelyn Waugh en Graham Greene. Burgess’ fantasie is groot genoeg om ze allemaal te omvatten. Zoals Toomey in het begin van het boek zegt: ‘Fictieschrijvers hebben altijd moeite om uit te maken wat er echt gebeurd is en wat ze zich voorstellen dat er gebeurd is.’ That’s why, in my sad trade, we can never be devout or pious. We lie for a living.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s