Zaterdag 5 december

Vandaag is de 145ste sterfdag van Alexandre Dumas père, maar ook de vijftiende van een Nederlandse P.C. Hooftprijswinnaar die vooral uitblonk in korte verhalen.

***

Hotz Werk‘Mijn leven lang houd ik van de jaren 20 van deze eeuw,’ schreef F(rits) B(ernard) Hotz (1922-2000) in het eerste hoofdstukje van De voetnoot (1990), een novelle over een tante die gewond raakt bij een ernstig treinongeluk in 1926. Maar hoezeer hij ook terugverlangde naar de hoogtijdagen van de jazz en de moderne kunst, aan nostalgie bezondigde hij zich niet: ‘Want nostalgie is vlucht en het leven kan niet zonder zijn dood.’

Hotz ProefspelHet werk van Hotz, die na een carrière als trombonist op 54-jarige leeftijd zijn eerste verhalenbundel (Dood weermiddel) publiceerde, is gedrenkt in het verleden. Puttend uit zijn eigen ervaringen (de scheiding van zijn ouders, de sfeer van het Interbellum, de jazzscene van de jaren 50) schreef Hotz twee novelles en 62 korte verhalen waarin aandacht voor het historisch detail niet ten koste gaat van de verbeelding – het is geen toeval dat zijn enige roman, over een kunstenaar die zijn huwelijk ziet verzanden in een loopgravenoorlog, De vertekening (1991) heet. Hotz’ thema’s zijn de vergeefsheid van het leven en de strijd tussen de seksen; zijn stijlmiddelen zijn ironie, de goed uitgewerkte anekdote, en iets wat hij zelf heeft aangeduid als ‘de magie die aan een gewoon woord in een kalme zin wurgkracht kan geven’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s